Vakantieboerderijtje Oudehorne, Friesland

Algemene Informatie (update 9nov2008)

Ligging
Het boerderijtje ligt geheel vrij aan het einde van het Tweede Stichtingspad. Ongeveer 10 km ten oosten van Heerenveen in gemengd gebied met weilanden en kleine bossen die overgebleven zijn na de afgravingen  t.b.v. de turf aan het einde van de vorige en begin van deze eeuw. Dit gebied wordt de WOUDEN genoemd.  

route
  Met de auto kan men het beste de snelweg naar Groningen volgen tot voorbij Heerenveen. Afslag Gorredijk. Voorbij Gorredijk ongeveer 2500 m. recht door blijven rijden tot de weg een licht bocht naar rechts maakt. Dan rechtsaf (âlde Singel). Na ongeveer  1670 m. een zandpad aan de linkerkant (ligt wat verborgen) is het 2de Stichtingspad. No 3 is aan het einde van het pad.
route
Met de fiets vanaf Station Heerenveen rijdt men door de Knijpe (de Knipe) naar het gehucht Bontebok.  Na Bontebok blijft men langs de Schoterlandse Compagnonsvaart rijden.Waar deze vaart een haakse bocht naar rechts maakt gaat men rechtdoor (de âlde Singel). Het eerste pad rechts is het Tweede Stichtingspad. 

  Indeling
Het boerderijtje bestaat uit een voorhuis van ong. 20 m2 met een open keuken en een houtkachel. Vanuit het voorhuis betreedt men de deel van 64 m2. De deel  bevat een dubbelbed. Vanuit de deel kan men direkt in de tuin komen (3250 m2).  In de deel is een 'entresol' waarop nog drie enkelbedden staan (waarvan een onderschuifbed). Boven het voorhuis is een dakkamer ingericht als slaapkamer. Er staat een dubbelbed (ledikant). Voor de beddenindeling ook in verband met privacy zie de betreffende pagina op onze website.Voor de zijďngang bevindt zich een klein schuurtje. Dergelijke schuurtjes heten in deze streek 'stookhutjes'. Er is ook een grote schuur waarin tuinspullen en ook nog extra slaapruimte, douche en toilet.  

  Centrale Verwarming
Het gebruik van de CV wordt in het winterseizoen apart in rekening gebracht overeenkomstig het aantal gebruikte kubieke meters gas. Reken op ongeveer 7 euro per dag. De thermostaat zit naast de deur van het toilet. De CV ketel bevindt zich in het gangetje naast het voorhuis. De CV ketel levert ook warm water. Als er een warmwaterkraan niet goed is dichtgedraaid dan zal de CV ketel op de warm water stand blijven en zal het huis dus afkoelen. Draai dus altijd de warmwaterkraan goed dicht. Bij een storing geeft het LED-display van de CV een nummer aan dat in het bij het display hangende boekje opgezocht kan worden. Error 6 zal bijvoorbeeld optreden als de warm water kraan niet goed is dichtgedraaid.  

Elektriciteit
De stoppenkast bevindt zich in de gang. Enkele reserve stoppen liggen erboven op. De stopkontakten zijn i.h.a. niet al te best (zitten wat los). Behandel ze voorzichtig.  

Televisie
Het LCD tv toestel heeft digitenne en staat in de deel. Aanzetten geschiedt mbv de afstandbediening. Digitenne heeft een kleine antenne. Als het beeld niet goed is wil het nog wel eens helpen als deze antenne iets gedraaid wordt of op een andere plaats wordt neergezet. Er is zowel een videorecorder als een DVD-speler.  

  Het stookhutje en de grote schuur
Het 'stookhutje' bevat in de zomer tuinmeubilair. In de grote schuur bevindt zich het (tuin) gereedschap, de barbeque en de fietsen. De barbeque en de fietsen kunnen gebruikt worden. U wordt vriendelijk verzocht om het gereedschap niet te gebruiken (met name geldt dit voor de electrische apparaten).  Achter in de schuur bevindt zich een extra logeerruimte  met een dubbelbed. Er is ook en een toilet en een douche met ongeveer 5 minuten warm water gevoed door een kleine boiler waarvan u de temepratuur zelf hoog moet stellen bij aankomst. (Graag bij vertrek weer laag zetten).  

  De tuin
In de zomer wordt 1 maal per week het gras gemaaid. De moestuin bevat diverse kruiden. Deze kunnen naar behoefte gebruikt worden. Eind augustus / begin september kunnen pruimen en bramen in de tuin geplukt worden.  

  Telefoon
Gebruik bij voorkeur uw mobiele telefoon en niet de lijntelefoon.  

Medische voorzieningen
Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is de Tjongerschans in Heerenveen.  Nachtapotheek is bij het ziekenhuis in Drachten.  

Fietsen
In de grote schuur staan een paar fietsen van matige kwaliteit. Bij het damesrijwiel hoort een cijferslot dat svp gebruikt moet worden. Het nummer ervan staat in het gastenboek. U kunt ook fietsen huren bij het station van Heerenveen of in Gorredijk. Er zijn veel natuur fietspaden in de omgeving.  

De vijver
In de grote tuin is een vijver van 6*8 meter. Deze vijver wordt gevoed met natuurlijk water dat gedurende 2 uur iedere nacht uit de sloot wordt gepompt. De kwaliteit van het water is redelijk maar het is onverstandig het te drinken. Omdat er geen chloor in de vijver zit is er een aanslag van algen op de plastic bedekking. Na enkele weken is ook het trapje begroeid met algen. Dat is glad en daarom kun je die het best er even met borstel afschrobben. Haal het snoer van de pomp niet uit het stopkontakt omdat anders de pomptijden veranderen. De vijver is ongeveer 1m60 diep; let dus op loslopende kinderen die niet kunnen zwemmen.  
Overigens is de sloot ook te diep om kinderen die niet kunnen zwemmen zonder toezicht bij te laten spelen.  

  Vuilnis
Het vuil wordt volgens een vast schema opgehaald. Biologisch afval moet in de groene container. Overig afval in vuilniszakken in de grijze container. Raadpleeg verder het ophaalschema dat in de keuken recht van het aanrecht hangt. Losse vuilniszakken bij de weg worden niet meegenomen. Gelieve lege flessen zelf na uw verblijf weer mee te nemen of in de glasbak in Gorredijk te dumpen.  

  Openbaar vervoer
Trein van Amsterdam naar Leeuwarden rijden tweemaal per uur. Voor vertrektijden raadplege u de NS website. De bussen van de FRAM richting Hornsterzwaag (nr. 30) rijden slechts enkele malen per dag. Uitstappen bij het eerste Stichtingspad. Bussen richting Heerenveen zijn eveneens spaarzaam. Opstappen bij de halte 1e Stichtingspad.

    Vertier etc
Er is erg veel te doen in de directe omgeving. Paardrijden bij Dekema, Speeltuin in Oranjewoud. Zwembaden in Gorredijk en Jubbega. Dierentuin: in Emmen. Kinderdierentuin plus een pretpark bij Appelscha. Er is veel natuurschoon zoals het Katlijker Schar, Delleburen, Diaconieveen en  de bossen bij Lippenhuizen.  Schaatsen: Bij het minste ijs stap je zo uit huis op de sloot voor een klein stukje uit en thuis. Schaatsen op de Tjonger rivier (bij dikker ijs) is heel mooi. Natuurlijk is in de winter ook binnen te schaatsen  op de Thialfbaan in Heerenveen. Tennis: In Heerenveen zijn enkele overdekte banen te huur. Voor veel meer informatie zie de links op de website.

  Wat is wel en wat is niet aanwezig
In principe is alles aanwezig dat U dagelijks nodig heeft. Met name bestek, afwas- en schoonmaakmiddelen. M.b.t. het linnengoed zijn er 5 dekbedden waarvan 2 tweepersoons. Er zijn ook nog een aantal losse dekens in de dekenkist in de bovenkamer. Gelieve handdoeken, lakens, kussenslopen en dekbedovertrekken zelf mee te nemen  

De gebruikelijke levensmiddelen (koffie, thee etc. ) zijn aanwezig. Gelieve aan te vullen wanneer de voorraad op is. DE GULDEN REGEL IS OM HET HUISJE ACHTER TE LATEN IN DE TOESTAND WAARIN U HET AANTROF. DUS INDIEN ER IETS KAPOT GAAT VERVANGT U HET.  

  Tarief
Het tarief is afhankelijk van het seizoen, de periode en het aantal personen.
Op de website kunt u de kosten precies laten uitrekenen
Als voorbeeld (tarief 2008): ~ euro. 455,- per week in het hoogseizoen (4 personen; vrijdag 17:00 - vrijdag 12:00), ~ 330,-/week in het laagseizoen.  Voor een midweek: Maandagochtend (12:00) t/m vrijdagmiddag (12:00): euro 305,- in het hoogseizoen. Voor een weekend (hoogseizoen): Vrijdagmiddag (17:00) tot zondagavond (19:00): euro 255.

    Contact
Op de website vindt u een informatieformulier. Verder zijn er ook telefoon-nummers.